Διαλέξεις Ποινικού και Τραπεζικού Δικαίου στα επίκαιρα θέματα «Παρανόμως ληφθείσας μαρτυρίας» και «Προστασίας πελατών Τραπεζών»

Στα πλαίσια των ερευνητικών σεμιναρίων και του προγράμματος Erasmus+ πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 10 Απριλίου 2019 διαλέξεις με επίκαιρα θέματα του Ποινικού και Τραπεζικού Δικαίου. Παρούσα στις διαλέξεις ήταν η δικηγόρος του γραφείου μας, Ελένη Ζαφείρη.

Συγκεκριμένα στην διάλεξη με θέμα «Παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία στην Κυπριακή έννομη τάξη: Θεωρία και νομολογιακές αρχές προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης» αναλύθηκε από τον κ. Ηλία Στεφάνου, Διδακτορικό Φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου το πλαίσιο των αποδεικτικών μέσων και κανόνων που ισχύουν στην Ποινική Δίκη με αναφορά στις σημαντικότερες θεωρίες και δικαστικές αποφάσεις σε Κύπρο και Αμερική ως προς την λειτουργία που επιτελούν και τον σκοπό που υπηρετούν ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Έμφαση δόθηκε στην απολυτότητα της παρανομίας αποδεικτικού μέσου, όπως η μαρτυρία κατηγορουμένου, που λαμβάνεται σε παράβαση των εφαρμοζόμενων δικονομικών κανόνων και των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων με ειδική αναφορά και σχολιασμό των περιπτώσεων εξαιρέσεων, ιδίως της ‘καλής πίστης’, όπως εισήχθησαν με αποφάσεις των Δικαστηρίων της Κύπρου και της Αμερικής.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η διάλεξη με θέμα «Προστασία πελατών πιστωτικών ιδρυμάτων» της ομιλήτριας αναπληρώτριας Καθηγήτριας Έφης Τζίβα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ασχολήθηκε με τα επίκαιρα ζητήματα και νομολογία των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (Μ.Α.Ε.Κ.) των Κυπριακών Τραπεζών (Μετατρέψιμων Ομολόγων), των δανείων σε ελβετικό φράγκο και των ρυθμίσεων των διατάξεων της τραπεζικής αλλά και εν γένει χρηματοοικονομικής νομοθεσίας (Κανονισμός (ΕΕ) 575/2013, Οδηγία (ΕΕ) MiFID I, Οδηγία (ΕΕ) MiFID II). Αναλύθηκαν οι έννοιες του καταναλωτή και πελάτη των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Τραπεζών και η νομική θεμελίωση ευθύνης των Τραπεζών σε συναλλαγές με πελάτες, με πλούσια αναφορά σε αποφάσεις του ΔΕΕ και των Ελληνικών δικαστηρίων που μπορούν να αποτελέσουν οδικό χάρτη ερμηνείας και ρύθμισης των εν λόγω ζητημάτων, λόγω των κοινών εφαρμοζόμενων ευρωπαϊκών κανόνων σε Κύπρο και Ελλάδα. Τονίστηκε ότι μεταξύ Τράπεζας και πελάτη υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και ότι η κατευθυντήρια γραμμή εθνικού, Ευρωπαϊκού δικαίου και νομολογίας είναι η πληροφόρηση που δίνεται στον πελάτη στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το προφίλ του συγκεκριμένου πελάτη και τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε παρεχόμενου τραπεζικού προϊόντος ή υπηρεσίας, καθώς βάσει αυτής θα κριθεί τελικά και η νομική προστασία του κατά περίπτωση.

error: Content is protected !!