Αποζημίωση για τροχαίο – θλάση αυχένα (whiplash injury)

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε τροχαία ατυχήματα εντός πόλης είναι η θλάση αυχένα που συμβαίνει από την από την απότομη επιτάχυνση-επιβράδυνση και την ξαφνική υπερέκταση των μυών του αυχένα από την πρόσκρουση ενός άλλου αυτοκινήτου πάνω σε άλλο σταματημένο ή κινούμενο με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα αυτοκίνητο.

Η κίνηση που κάνει ο αυχένας (whiplash) σε τέτοιες περιπτώσεις και οι κακώσεις που προκαλούνται σε μυείς  και σπονδύλους δεν είναι πάντα εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την θλάση του αυχένα είναι οξύς ή χαμηλός πόνος σε αυχένα και ώμους με δυσκολία στην κίνηση του λαιμού και πονοκεφάλους έως ζαλάδες.

Τι περιλαμβάνει η αποζημίωση

Η σωστή ιατρική διάγνωση του τραυματισμού του αυχένα και της έκτασης της σωματικής κάκωσης είναι το πρώτο βήμα για την διεκδίκηση της αποζημίωσης που δικαιούστε. Η ορθή απεικόνιση της σωματικής σας κατάστασης από ιατρό θα καλύψει και τα έξοδα που δικαιούστε για αποκατάσταση της υγείας και της ποιότητας ζωής σας προ του ατυχήματος.

Η αποζημίωση που δικαιούστε περιλαμβάνει πέραν των υλικών ζημιών του αυτοκινήτου, αποζημίωση για  τον πόνο και την ταλαιπωρία που έχετε υποστεί, τα έξοδα της ιατρικής θεραπείας σας για διάγνωση και αποκατάσταση του τραυματισμού (τώρα και ενδεχομένως στο μέλλον), καθώς και κάθε απώλεια εισοδήματος σας εξαιτίας του ατυχήματος (περιλαμβανομένης και ενδεχόμενης μελλοντικής απώλειας). Σημαντική εξέλιξη σε αποζημιώσεις τροχαίων λόγω θλάσης αυχένα υπήρξε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε κατ’ έφεση (Αρ. 412/2008) ότι το ποσό της αποζημίωσης  ύψους €89.759,40 «ήταν μάλλον ψηλό για τις σωματικές βλάβες της εφεσείουσας αλλά όχι εκτός των ευλόγων πλαισίων άσκησης της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε η υλοποίηση μιας πιθανής επιπλοκής, δηλαδή της σπονδυλολυσίας οσφυϊκού σπονδύλου, μετά από τραυματισμό, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

Παράγοντες που καθορίζουν το ύψος της αποζημίωσης

Οι βασικότεροι είναι:

  • Η σοβαρότητα των τραυματισμών σας και η συνολική κατάσταση που έχετε μετά το ατύχημα.
  • Η ύπαρξη τυχόν συντρέχουσας αμέλειας σας στην πρόκληση του ατυχήματος.
  • Το ύψος της απώλειας εισοδήματός σας, η μονιμότητα ή όχι των τραυματισμών σας και η πιθανότητα να χρειάζεστε μελλοντική θεραπεία.

Γιατί να επικοινωνήσετε μαζί μας

 

Η ύπουλη φύση του τραυματισμού και η γρήγορη διευθέτηση της απαίτησης σας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μερική ή και ολόκληρης της αποζημίωσης που δικαιούστε. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να συμβουλευτείτε ανεξάρτητο και έμπειρο δικηγόρο σε τέτοια θέματα που θα σας καθοδηγήσει σωστά με τις ειδικές νομικές συμβουλές του ώστε να λάβετε όσα δικαιούστε. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ: (0357) 22377863 ή να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: info@jurisprudentes.com

Σε κάθε περίπτωση η αρχική συνάντηση και αξιολόγηση της κατάστασης σας είναι δωρεάν και παραμένει δική σας απόφαση εάν θα προχωρήσετε ή όχι με την διεκδίκηση της αποζημίωσης σας.

error: Content is protected !!